'Meer dan ooit aan het stuur!'

Wim van der Maas, Directeur Bedrijfsmanagement Rabobank: 
"Ik heb een succesvolle carrière als directeur en verandermanager. Tijdens een complexe en moeilijke fase in mijn carrière waarin zowel zakelijk als privé veel speelde maakte een collega mij warm om eens met Anke te gaan praten. Haar stijl en werkwijze zou bij mij passen. Wat mij meteen aansprak was de kordaatheid en snelheid waarmee ik werd benaderd. Zelf wilde ik een vorm van ondersteuning nog uitstellen.

De kordaatheid van Anke gaf mij de overtuiging dat juist nu een vorm van ondersteuning ging helpen om door te pakken. Zowel als mens op gevoelsniveau als op de zaak waarvoor ik kwam had ik direct aansluiting met Anke. Ik stapte in het individuele traject waarin ik tien 1-op-1 bijeenkomsten met haar had en in de tussentijd hield zij mij scherp via de mail. Iedere bijeenkomst gaf me veel energie. Voordat ik in dit traject stapte dacht ik dat ik op alle gebieden heel onafhankelijk handelde.

Maar gaandeweg het programma ontdekte ik tot mijn verbazing dat er een gebied is waar ik me veel afhankelijker opstelde dan ik me ooit gerealiseerd heb. Ik reageerde vooral op omstandigheden en problemen die zich voordeden. Doordat ik van Anke leerde vanuit een andere oriëntatie naar situaties te kijken en de principes van structurele spanning toe te passen, heb ik nu zelf de regie op alle gebieden te pakken en sta meer dan ooit zelf aan het stuur. Wanneer je voor een fundamentele verandering staat is dit traject een wezenlijke ondersteuning; zowel op persoonlijk als zakelijk vlak."


'Open, constructief en uiterst waardevol'

Harm Booi, Directeur Facility Horeca & Travel College Nieuwegein:
"Deelnemen aan het programma van de Leidersvakschool is een zeer goede beslissing geweest. Het heeft me geleerd nog scherpere en betere de keuzes te maken. Ondanks dat ik zelf het stuur stevig in de hand heb, met veel plezier mijn werk doe, overkwamen mij soms zaken die niet nodig zijn.  Onderschatting van mijn gesprekspartners, te gemakkelijk en onvoorbereid een gesprek ingaan en niet altijd de juiste prioriteiten stellen.

Ik zie mezelf als een stevige manager en wil niet het gevoel hebben in een keurslijf van een ander gedwongen te worden. De bijeenkomsten met Anke waren open, constructief en uiterst waardevol. Het is uiterst belangrijk om tijd te nemen om te reflecteren met een goede sparringpartner, zoals Anke. Ik heb daardoor de rust gevonden om constructief te reflecteren op mijn huidige en toekomstige positie.

Mooi om ook eens in kaart te brengen wat ik allemaal goed doe. En ik kwam erachter dat ik in een bepaalde context nog veel betere heldere keuzes kan maken. Dan ook de regie houden en veel beter prioriteren.Ik heb gekozen voor een andere directiefunctie die heel dicht bij mezelf ligt. Ik kijk ernaar uit om al mijn leiderschap aan te wenden om van deze opdracht ook weer een groot succes te maken. Richting bepalen, koers uitzetten en daarvoor gaan, creatie!"


'Ik werd in de uitvoering van mijn functie afhankelijker van wat op topniveau in de organisatie werd beslist en dat bracht een behoorlijke dosis onzekerheid met zich mee.'

Rien Bal, Senior Integraal Projectleider BAM Infra bv:  
"
Het is de afgelopen jaren “hard” zaken doen in de wereld van de aannemerij. De prijzen blijven scherp en de beschikbare budgetten veelal ontoereikend. Verhoudingen zijn daardoor minder persoonlijker geworden, maar strakker en zakelijk. Ook werd ik in de uitvoering van mijn functie afhankelijker van wat op topniveau in de organisatie werd beslist en dat bracht een behoorlijke dosis onzekerheid met zich mee. Dat probeerde ik op te lossen met: ”Dat regelen we wel even”. Want ik vond dat ik onmisbaar was: “Als ik het niet oppak, wie doet het dan?” Zonder in de gaten te hebben had ik daardoor een heleboel zaken niet goed voorbereid had en maakte ik keuzes op basis van mijn emoties. Met als gevolg dat ik ontgoocheld uit onderhandelingen kwam. Ik ging me steeds onzekerder en afhankelijk voelen.

Al vrij snel na de start van het individueel programma leerde ik te kiezen voor die zaken die ik echt belangrijk vind. Ik laat me niet meer in diskrediet brengen door emoties. Ik ben niet langer afhankelijk van wat anderen zeggen en hoef niet ieders vriend te zijn. Ik heb mezelf overwonnen, doe mijn eigen ding en heb geen last meer van gezeur.

Doordat ik zo duidelijk en zelfverzekerd de lead neem zijn de mensen die ik aanstuur veel effectiever. Leuk is dat mijn team onlangs bij een prestatiemeting bij een van onze opdrachtgevers een score kreeg van 9,5.Ik weet nu hoe ik mijn carrière een totaal nieuwe draai kan geven. En zeker zo belangrijk; ik breng veel meer tijd door met mijn gezin, heb tijd voor mijn hobby’s en mijn gezondheid is met sprongen vooruitgegaan."


'Ik wilde af van de politiepettencultuur en veel meer de kapitein worden op ”mijn schip” waar medewerkers in vrijheid kunnen werken om onze gasten een fantastische vakantie te bezorgen.'

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Arno Valen Parkmanager Landal Green Parks:
"Ik heb me al tijdens het programma van Anke ontwikkeld tot een effectieve productieve en zelfverzekerde leider. Of het nu om medewerkerstevredenheid, gasttevredenheid of financiële resultaten gaat; alles is verbeterd. Onze Mt vergaderingen zijn nu door iedereen goed voorbereid. En in plaats van discussiëren wat we allemaal wel of niet constateren worden nu acties vanuit het MT ondernomen hoe we onze kengetallen kunnen verbeteren.Door geen aannames te doen, niet invullen voor de ander, ongeacht de relatie, heb ik veel meer informatie op basis waarvan keuzes gemaakt worden. Door het stellen van de juiste vragen en goed te luisteren krijg ik precies de informatie waar ik op moet schakelen.

Door mijn nieuwe resultaatgerichte focus heb ik per dag minstens 1,5 uur tijdswinst wat ten goede komt aan onze kwantitatieve en financiële doelen.Werken met Anke is geconfronteerd worden met jezelf op een prettige maar ook directe manier. Ze vraagt door, net zo lang tot je in de kern bent van waar je zelf tegen aan loopt. Vervolgens ondersteunt ze je met inzichten en adviezen om zelf je stuurwiel weer de goede kant op te sturen."


‘Geen coaching of loopbaangesprekken, het gaat verder dan dat. Ik ben nu in staat continue aan mijn eigen stuur te zitten. Dit kan ik altijd blijven gebruiken.’

Wim Ummels, Competentiemanager SVGB kenniscentrum:
"Door veranderingen in de organisatie werd ik “gedwongen” om iets te gaan doen. Mijn grootste belemmeringen waren dat ik een gezin heb waar ik rekening mee wil houden en een hypotheek die ik moet betalen. Zonder dat het heel dramatisch aanvoelde was ik zoekend en tegelijkertijd wist ik niet wat ik aan het zoeken was. Ik had weinig nieuwe ideeën en als iemand anders met een nieuw idee kwam dacht ik: “Dat is gedoe, dat is te duur, dat gaat niet werken.” Ik voelde me niet echt prettig maar negeerde dat gevoel en liet me leiden door de waan van de dag. Ik wilde hulp van iemand buiten de gebruikelijke kanalen en kwam via een gewaardeerde collega bij Anke terecht.

Hierdoor heb ik voorkomen dat ik een functie ging accepteren waarin ik mezelf ontzettend tekort zou hebben gedaan. In het verleden had ik dit gewoon laten gebeuren, maar nu wist ik wat ik wilde.Ik heb handvatten en instrumenten gekregen hoe ik zelf de volledige sturing kan pakken over mijn loopbaan. Ik beheer mijn eigen toekomst. Ik pak signalen op en zet heel snel ideeën om naar een product of dienst. Ik werk minder uren en heb een betere privé-werkbalans.

Inmiddels ben ik een eigen bedrijf gestart, Treximo. Ik help mensen en organisaties fitter te worden en te veranderen. Meer vitaliteit door beweging en sport. Ik geef advies aan organisaties hoe bewegen te stimuleren, hardlooptrainingen, bootcamps en binnenkort ook running therapie." www.treximo.nl .


'Ik werkte om te werken en nu werk ik om te bereiken wat ik wil.'

Dave Jacobs, Projectleider:
"Ik begon met het opzetten van een afdeling en dat was snel niet meer uitdagend genoeg; voordat ik klaar was wilde ik al weer naar een volgende project. Mijn omgeving vond mij behoorlijk wispelturig. Ik dacht dat ik alles deed om iets te bereiken maar kwam er tijdens het programma bij Anke achter dat ik werkte om te werken. Ik werd door Anke heel snel begrepen waardoor ik veel gemakkelijker zelf duidelijk kreeg hoe dingen in elkaar zitten.
Andere trainers vertellen je een algemeen verhaal maar dit ging echt over mij en hoe ik verder kan komen. Ik heb geleerd hoe het werkt om keuzes te maken, beslissingen te nemen en vervolgens strategische acties uit te zetten om mijn doelen te bereiken.

Al binnen een paar maanden behaalde ik in plaats van 5 %, 15 % winst met een project. De kwaliteit van mijn projecten is enorm verbeterd doordat ik veel beter plan, medewerkers hebben veel meer plezier doordat ze veel meer betrokken zijn bij projecten. Ze willen nu zelf al vooraf wat ze bij het ene project hebben geleerd direct toepassen op het volgende project. Ik weet nu heel duidelijk wat ik op de korte en langere termijn wil met mijn carrière. En de eerste stap is al gezet want ik ben gestart met een eigen bedrijf."


'Van mat naar energiek en fris'.

Anne Friedrich, Senior Controller
"Geen standaard coachingstraject gericht op competenties en vaardigheden. Het programma van Anke heeft een vele bredere benadering en uitwerking. Ondanks het vertrouwen en de waardering van mijn directie, mijn eigen vertrouwen in mijn functioneren en weinig objectieve redenen om te klagen, voelde ik mij ‘mat’. Besluiteloosheid over mijn carrière op de langere termijn maakte me rusteloos en leidde me af. Omdat ik zelf geen duidelijke visie had gaf mij dit een gevoel van falen.

Door de tien bijeenkomsten met Anke, telefonische contacten en feedback via mail neem ik nu veel gemakkelijker een positie in. De duidelijkheid die ik voor mezelf heb heeft ook zijn weerslag in mijn werk. Resultaten in samenwerking met anderen komen veel meer doelgericht en efficiënter tot stand. Doordat ik duidelijk heb wat ik precies wil heb ik een mooi vervolg aan mijn carrière gegeven door een fantastische nieuwe baan met meer impact in de organisatie. Mijn doelen zijn helder, zowel in werk als privé, en deze doelen zijn concreet meetbaar en veel beter op elkaar uitgelijnd. Ik weet, en kan beter duiden, waar ik werkplezier uithaal.

De doelgerichtheid en helderheid heeft niet alleen effect gehad op mijn werk. Ook privé is er sprake van een veel plezierigere balans, krijg ik meer voor elkaar en zijn relaties aanmerkelijk verdiept. Als je worstelt met rusteloosheid, je afvraagt zit ik wel goed op mijn plek dan ben je bij Anke op het goede adres. Je ontwikkelt in jouw eigen ritme en tempo een perspectief wat past bij jou."


'Meer zelfvertrouwen'

Marius Hendriksen, Manager Global Sale en Offshore Technologie:
"Je hebt mij met zachte (en soms minder zachte) hand gestimuleerd om op zoek te gaan naar de kern van mijn wezen en mijzelf te accepteren. Dat was een lange weg die voor mij uiteindelijk enorm waardevol is gebleken. In mijn huidige functie mag ik werken met mensen met zeer verschillende culturele achtergronden, op zeer verschillende niveaus in organisaties.
 
Dankzij jouw support en steun ben ik in staat om, zonder mijn authenticiteit te verliezen, in de rol te stappen die een specifieke situatie vereist. Vroeger speelde ik die rol wel, maar wás ik het niet. Daar prikte iedereen binnen 10 minuten dwars doorheen. Dat ik mezelf accepteer heeft me ook veel meer zelfvertrouwen gegeven. Ik laat me veel sterker dan voorheen leiden door mijn innerlijk moreel kompas en niet door wat de buitenwacht ervan vindt."

'Jouw talent is dat mensen niet in de verdediging schieten, maar in een positieve, constructieve houding staan en zelf tot de oplossing komen. Dat is echt heel bijzonder.'

Jacqueline Klaassen, Directeur Aanbestedingswijzer:
"Jouw grootste talent is doorprikken tot de kern van de zaak. Je laat mensen naar de oorzaak van het probleem gaan. Dat doe je echter zonder dat het aanvallend of bedreigend overkomt.
Je helpt ze zelf inzien waar ze naartoe willen of zouden moeten gaan. Je brengt geen kant-en-klare oplossing, je brengt een proces op gang. Jouw talent is dat mensen niet in de verdediging schieten, maar in een positieve, constructieve houding staan en zelf tot de oplossing komen. Dat is echt heel bijzonder. En hoe je dat doet is mij nog steeds een raadsel…"

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

* verplichte velden
-->